CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Boek.be en Centraal Boekhuis gaan samenwerken

27/04/2012

Op 24 april hebben Boek.be en Centraal Boekhuis een overeenkomst ondertekend waarin zij afspreken een gezamenlijke titelcatalogus aan te leggen voor Vlaanderen en Nederland. ´Het betreft een belangrijke grensoverschrijdende overeenkomst die het hele boekenvak, zowel uitgevers als boekhandels, een historische stap vooruit moet laten zetten in het verzamelen en ontsluiten van titelinformatie´, zo vermeldt het persbericht.

De overeenkomst moet de beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardige informatie over publicaties sterk verbeteren, met als doel de consument te verleiden tot de aankoop van meer boeken: ´ Steeds meer mensen zoeken online naar informatie over boeken. Het volstaat voor een uitgever of een boekverkoper niet langer om enkel titel, auteur en prijs ter beschikking te stellen van de consument. Om te beslissen of men een boek koopt, wil de consument de cover, de beschrijving en liefst ook een eerste hoofdstuk en een recensie van het boek kunnen bekijken.´ (bron: persbericht)

In de nieuwe titelcatalogus wordt de standaard informatie over auteurs aangevuld met extra actuele wetenswaardigheden die onder meer afkomstig zijn van sociale media. Bovendien zullen de omschrijvingen voorzien worden van links naar online biografieën en andere relevante pagina´s.

Naast de consument, komen Boek.be en het Centraal Boekhuis ook de boekhandelaars en uitgevers tegemoet met het nieuwe systeem. De gegevens uit de titelcatalogus zijn geheel naar wens en dus op maat te gebruiken. Daarnaast zullen de professionele gebruikers snel fouten in de informatie kunnen melden zodat de catalogus op elk moment zo accuraat en actueel mogelijk is. Om de kwaliteitszorg verder te optimaliseren richten Centraal Boekhuis en Boek.be klankbordgroepen op in Vlaanderen en Nederland waarin boekhandels en uitgevers vertegenwoordigd zijn. Zij kunnen de ontwikkeling en bijsturing van de catalogus mede beoordelen.

Op dit moment is de titelcatalogus al in bètaversie beschikbaar. In de zomer van 2012 zal het systeem in zijn volledige vorm beschikbaar raken voor iedereen.

Afbeelding: de directeuren Hans Willem Cortenraad (Centraal Boekhuis) en Geert Joris (Boek.be) bevestigen de samenwerking met een handdruk.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht