CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Bij het kanaal naar links

17/03/2011

In Antwerpen is de voorstelling Bij het kanaal naar links van Olympique Dramatique in première gegaan. Voor het stuk werkt het Vlaamse toneelgezelschap samen met de Nederlandse film- en theatermaker Alex van Warmerdam en zijn gezelschap De Mexicaanse Hond.

Van Warmerdam (1952) is schrijver, vormgever, schilder, regisseur en acteur. Zowel in zijn theatervoorstellingen als in zijn films creëert Van Warmerdam duistere en grimmige werelden, waarin de vreemdste dingen plots heel gewoon lijken. Zijn teksten zijn bondig en niet gespeend van zwarte, schaamteloze humor. Zijn laatste toneelproductie, Wees ons genadig, dateert van 2007. In 2009 maakte hij zijn zevende speelfilm De laatste dagen van Emma Blank.

Alex van Warmerdam kreeg voor zijn theater en films diverse belangrijke prijzen. Zelf vergelijkt hij zijn stijl met natuurfilms: “In dat genre zie je dieren paren, eten en zelfs elkaar opeten. Mijn karakters doen dit ook, ze vechten, paren en eten er op los.”

Bij het kanaal naar links speelt zich af in een verre toekomst als er in de lage landen nog slechts enkele blanken wonen die omringd zijn door Marokkanen, Arabieren, Afrikanen, Roemenen, Albanezen, enz. In die blanke enclave is er dan ook nog eens onderlinge haat en nijd.

Twee families leven op voet van oorlog. Als dan op een dag de zoon van de ene familie – tegen de zin van zijn vader – toenadering zoekt tot de andere familie, is dat het begin van een noodlottige ontwikkeling.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht