CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Minister Reynders roept ‘culturele uitzondering’ in

05/11/2014

De komende regeerperiode moeten internationaal bekroonde organisaties als de Koninklijke Muntschouwburg en opera, de drukbezochte Bozar en de waardevolle collecties in het Jubelpark fors bezuinigen.

In eerste instantie werd geopperd dat men 10% en tegen het eind van 2019 zelfs 30% moest inleveren. Minister Didier Reynders (MR) heeft echter op 5 november een beroep gedaan op een ‘culturele uitzondering’. Dit betekent dat in de begroting van 2015 mildere cijfers zullen staan dan werd gedacht. De besparingen zullen maar half zo zwaar vallen dan werd voorgesteld, het zal namelijk over 5% gaan in plaats van 10%. Aanvankelijk zouden de drie samen 5,1 miljoen euro moeten besparen, dat wordt nu 2,77 miljoen.

De Munt verliest geen 2,9 miljoen euro, maar 1,4. De personeelskosten blijven volledig buiten schot. Die nemen bij de opera drie vierde van het budget in. Bozar verliest zowat één miljoen euro, het Nationaal Orkest 300.000 euro.

“De halvering is fair in vergelijking met wat we van de andere overheidsdiensten eisen”,  vindt minister Reynders.  “Er is geen sprake van politieke revanche op geëngageerde cultuurmakers. We zorgen integendeel voor een culturele uitzondering op de norm. In het regeerakkoord stond al dat we zouden investeren in de grote instellingen. Er is nooit sprake geweest van een black-out”.

Bronnen en volledige berichtgeving: VolkskrantDeMorgen, DeStandaard

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht