CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Bernard Dewulf wint De Inktaap 2011

02/03/2011

Schrijver-dichter Bernard Dewulf is met Kleine dagen winnaar van De Inktaap 2011, zo besliste de leesjury die bestond uit ruim 2.500 scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao. De jaarlijkse jongerenprijs voor literatuur die reeds aan de tiende editie toe is, werd op 1 maart in deSingel te Antwerpen uitgereikt.

Kleine dagen is een bundeling van korte verhalen over het vaderschap. Dewulf vertelt  hoe hij zijn dochter ‘ziet worden’ en er langzaam een vrouw groeit in zijn huis. Volgens de jury is Dewulf hier groots. “Zoals de hoge hakken van de dochter haar metamorfose dragen, zo tilt de auteur de alledaagse dingen naar een hoger, universeler niveau”, lichtte een jurylid gisteren in deSingel toe.

De Inktaap wil jongeren laten discussiëren over de winnaars van de drie grote literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied: de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Uit deze laureaten kiezen de jongeren de winnaar van De Inktaap. Naast Kleine dagen van Bernard Dewulf, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2010, waren Godenslaap van Erwin Mortier (winnaar AKO Literatuurprijs 2009) en ’s Nachts komen de vossen van Cees Nooteboom (winnaar Gouden Uil 2010) genomineerd.

De Inktaap is een initiatief van onder meer de Nederlandse Taalunie, CANON Cultuurcel en Stichting Lezen Nederland.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht