CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Berlinde De Bruyckere vertegenwoordigt Vlaanderen en België op Biënnale van Venetië 2013

12/09/2012

Vlaamse Minister voor Cultuur Joke Schauvliege heeft kunstenares Berlinde De Bruyckere (1964) aangeduid als vertegenwoordigster van Vlaanderen en België op de Biënnale voor Beeldende Kunst 2013 te Venetië. Zij zal in het Belgische paviljoen een solotentoonstelling brengen. “Berlinde De Bruyckere behoort tot een generatie Vlaamse kunstenaars die de jongste jaren internationaal nadrukkelijk de neus aan het venster steekt”, aldus de Minister. “… wat mij treft in haar artistieke praktijk, is haar diepmenselijk engagement. Ik ben er daarom van overtuigd dat deze kunstenaar in het paviljoen een zeer sterke solopresentatie zal neerzetten.”

De Bruyckere woont en werkt in Gent. Ze exposeerde al in Istanbul en Melbourne. Momenteel loopt in het Tilburgse museum De Pont een dialoogtentoonstelling tussen haar werk en dat van de overleden kunstenaar Philippe Vandenbergh. In 2010 nam De Bruyckere de Vlaamse Cultuurprijs 2009 voor Beeldende Kunst in ontvangst. Ze vertegenwoordigde België al eens op de Biënnale van Venetië in 1999 en tijdens de editie van 2007 was er werk van haar te zien.

Om tot een keuze te komen formeerde de minister een ad hoc jury. Bepalend in hun beraadslaging waren de condities dat de gekozen kunstenaar al een consequent oeuvre heeft opgebouwd dat nog volop in evolutie is, bezig is aan een internationale doorbraak en voldoende kracht heeft om de deelname aan deze Biënnale in een duurzaam internationaal parcours te vertalen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht