CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Benny Lindelauf wint Woutertje Pieterse Prijs 2011

04/03/2011

De Nederlandse schrijver Benny Lindelauf is met De hemel van Heivisj winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2011. De prijs wil de kwaliteit van het Nederlandstalige kinder- en jeugdboek bevorderen.

Het 400 pagina’s tellende boek gaat over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het is een familiesaga, maar ook een streekroman met veel Limburgse dialogen. Het is een coming-of-age-boek en een magisch-realistische roman. Lindelauf acht het boek geschikt voor jongeren vanaf vijftien jaar.

De jury sprak lovende woorden: “Dit is geen opdringerige mooischrijverij, maar grote literatuur, in een hoogst originele stijl en taal opgeschreven: sober en gedoseerd, direct en poëtisch, sfeervol, geestig en suggestief”.

Benny Lindelauf debuteerde in 1998 met Omhoogvaldag. Daarna volgden onder meerSchuilen in een jas en Negen open armen. Voor dat laatste boek ontving hij de Gouden Zoen 2005 en de Thea Beckman Prijs 2004.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse auteursrechtenvereniging Lira. De prijs is vernoemd naar het boek De geschiedenis van Woutertje Pieterse (1890) van Multatuli. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht