CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

België?!… Theater, expositie, muziek en speeches over het moeilijkste land ter wereld

14/03/2011

Van 17 tot en met 20 maart presenteert de Brakke Grond een bijzonder project: België?!… Een programma over een land, en niet zomaar een land. Ze omschrijven het zelf als ‘het moeilijkste land ter wereld’, en dat is niet alleen ironisch bedoeld. Je kan er niet omheen: in België heerst een fundamentele politieke crisis. Een crisis die gaat over de grondvesten van een staat. Een crisis die wellicht ook een diepmenselijke crisis is, een crisis van de democratie, de verlichting, het beschavingsideaal? België lijkt even niet in staat collectieve antwoorden op deze crises te formuleren.

De Belgische realiteit is complex maar ook uiterst fascinerend – een spiegel voor vele andere landen. De Brakke Grond wil die spiegel op verschillende manieren presenteren. Zonder volledig te kunnen zijn en zonder eenzijdige oordelen.

De fototentoonstelling van Jimmy Kets toont sporen uit de Verenigde Staten in België. Yves Desmet (hoofdredacteur van de krant De Morgen) en Paul Scheffer (publicist en hoogleraar) laten in een vurige speech hun licht schijnen over wat er met België aan de hand is. Tijdens een Dîner Pensant buigen de scherpste economische, politieke, filosofische en artistieke geesten zich onder begeleiding van een Master of Ceremonies over de pijnlijkste dilemma’s in deze zaak.

De Brusselse band Hoquets doet precies hetzelfde, maar dan aan de hand van hoogst vermakelijke muziek waarbij een vette knipoog nooit ver weg is. De KVS toont de voorstelling Bezette Stad: gebaseerd op het gedicht van Paul Van Ostaijen en gespeeld door een bende Brusselse kunstenaars van allerlei slag en soort: zangers, woordkunstenaars, dansers, rappers. In ons eetcafé kan je proeven van het lekkerste uit de Belgische keuken. En op zondag sluiten Rick De Leeuw en Chris Van Camp af met een vermakelijke talkshow over wat ons met het moeilijkste land ter wereld verbindt.

België!?… Theater, muziek en speeches over het moeilijkste land ter wereld, is een reeks die geboren werd uit nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar hoe artiesten, denkers en opiniemakers tegen het land aankijken en wat dat alles voor buitenstaanders kan betekenen. Nieuwsgierigheid ook naar die dingen die het land zo mooi en intrigerend maken.

Het festival België?!… loopt van 17 tot en met 20 maart in de Brakke Grond in Amsterdam. Meer info over het programma vind je op www.debrakkegrond.be.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht