CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Belangstelling voor nieuw literair talent?

24/01/2011

Debutanten maken te weinig kans op een goede plek in de boekhandel. Dat blijkt een gegronde reden voor twee recensenten om extra aandacht te vragen voor alle debuten.

Om te zorgen dat boeken van nieuwe schrijvers toch opgemerkt worden, hebben Hans Vervoort en Erik de Vries de website www.literairedebuten.nl opgestart en leden van de Vereniging van Letterkundigen bereid gevonden de debuten te bespreken. De nieuwe site gaat zich uitsluitend toeleggen op recensies van Nederlandstalige literaire debuten.

‘De literaire boekenmarkt is immers sterk gericht op bestsellers, waardoor debuten minder kans maken op een goede positionering in de schappen van de boekhandel’, schrijft het duo. ‘Ook worden zij vaak overgeslagen bij de keuze die kranten en tijdschriften maken bij de te recenseren nieuwe titels.’

Jaarlijks zullen zo’n zeventig debuten worden gerecenseerd. Auteurs krijgen bovendien de kans om te reageren. ‘Door stelselmatig aan alle debuten aandacht te geven wordt hopelijk voorkomen dat een literair talent onopgemerkt blijft,’ aldus de initiatiefnemers.

Bekijk de site op www.literairedebuten.nl.

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht