CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Bart Moeyaert artistiek intendant Frankfurt 2016

27/06/2014

Bart Moeyaert wordt de artistiek intendant van de gastlandpresentatie van Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Dat werd zopas beslist door de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds (NLF).

Midden maart tekenden de beide ministers van Cultuur, Jet Bussemaker en Joke Schauvliege, een overeenkomst met Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse. Daarin staat dat Nederland en Vlaanderen zich in 2016 gezamenlijk zullen presenteren als gastland op de belangrijkste internationale boekenbeurs. Dat het VFL en het NLF de organisatie van het gastlandschap op zich nemen, was al langer bekend. Maar de hele boekensector keek al een tijd uit naar de bekendmaking van de artistiek intendant van het project.

Met Bart Moeyaert kiezen de fondsen uitgesproken voor een ondernemend auteur, die gewaardeerd wordt door collega’s, publiek en media in Vlaanderen en Nederland. Moeyaert is een internationaal gelauwerde schrijver met een omvangrijk netwerk in veel buitenlanden en vertalingen in 21 talen. 19 van Moeyaerts boeken verschenen in Duitse vertaling, de meeste bij Carl Hanser Verlag. Moeyaert heeft een sterke band met het Duitse taalgebied, waar hij geregeld workshops geeft en optreedt op festivals. Hij gaat bovendien al 25 jaar naar de Frankfurter Buchmesse, die hij van binnenuit kent. Moeyaert schrijft proza en poëzie voor alle leeftijden en is in die zin een bruggenbouwer tussen verschillende literaire genres en auteurs. Hij is gepassioneerd door allerlei kunstvormen, experimenteert graag met digitale media, gaat voortdurend op zoek naar originele manieren om zijn lezerspubliek te bereiken en betrekken, heeft ervaring met het opzetten van multidisciplinaire producties en is bijzonder creatief. Onder andere om deze kwaliteiten is Bart Moeyaert de uitgelezen man voor de functie van artistiek intendant.

MoeyaertBart‘Ik ga nu op zoek naar hét eenvoudige concept met dé heldere boodschap’, zegt Bart Moeyaert. ‘De meest natuurlijke manier vinden om Vlaanderen en Nederland samen internationaal te presenteren, dat is belangrijk. Ik heb op lezingenreizen al te vaak moeten uitleggen waar Vlaanderen en Nederland liggen. Is Vlaams Nederlands en ligt Amsterdam naast Antwerpen?’

Moeyaert: ‘Je brengt de literatuur niet in kaart aan de hand van tulpen of bier. Ik vind feesten aangenaam, maar ik ben niet gek op feesten van dertien in een dozijn. Een gastland op de Frankfurter Buchmesse is pas memorabel als je je nog jaren later de unieke sfeer herinnert. Je weet nog wat je voelde toen je de hal van het gastland binnenstapte, je weet nog waar je zat toen je dat ene evenement meemaakte, je ziet de schrijvers voor je. Dat moeten we bereiken: de Lage Landen op zo’n manier in Frankfurt presenteren dat bezoekers zich de Low Countries als de Wow! Countries herinneren.’

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege reageert opgetogen: ‘Bart Moeyaert is de geknipte persoon om ons Buchmesse-project in 2016 artistiek gestalte te geven. Hij voelt zich als een vis in het water in de brede cultuur- en kunstwereld, slaagt erin schotten en grenzen te doorbreken en zet aan tot samenwerking. Maar bovenal wordt hij in de Lage Landen en tot ver daarbuiten gerespecteerd voor zijn werk als schrijver en voor zijn poëtische pen, die het ook aandurft om met andere kunstvormen aan de slag te gaan. Ik wens hem in zijn opdracht alle succes, maar ben ervan overtuigd dat hij met brio in zijn taak zal slagen.’

De komende maanden zullen alle mogelijke partners worden uitgenodigd om rond de tafel te zitten. Het gaat dan in de eerste plaats om de Nederlandse en Vlaamse uitgeverswereld en auteursverenigingen, het literaire middenveld, de betrokken brancheorganisaties, de Nederlandse publieke cultuurfondsen en de Vlaamse cultuursteunpunten. Op basis van die eerste verkennende gesprekken zullen Bart Moeyaert en Bas Pauw een inhoudelijk plan opstellen, dat in het najaar aan de pers wordt voorgesteld.

De boekenbeurs in Frankfurt vindt jaarlijks plaats in oktober en is met ca. 7.300 deelnemende exhibitors uit meer dan 100 landen, ruim 9.000 journalisten en ca. 275.000 bezoekers de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Recente gastlanden waren Argentinië (2010), IJsland (2011), Nieuw-Zeeland (2012) en Brazilië (2013). Dit jaar is Finland Ehrengast, volgend jaar is dat Indonesië.

Voor meer informatie:

Nederlands Letterenfonds, Amsterdam.
Jan Hoekema (voorzitter Raad van Toezicht)
Tiziano Perez (directeur)
tel +31 (0)20 52073000
t.perez@letterenfonds.nl

Vlaams Fonds voor de Letteren, Antwerpen
Jos Geysels (voorzitter Raad van Bestuur)
Koen van Bockstal (directeur)
tel +32 (0)496 23 45 81

 

Bron: Vlaams Fonds voor de Letteren
Foto: Diego Franssens

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht