CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Awater Poëzieprijs voor K. Michel

21/01/2011

De Nederlandse dichter K. Michel heeft voor zijn poëziebundel Bij eb is je eiland groter de Awater Poëzieprijs 2011 gekregen. Een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse poëziekritiek vond dit de beste bundel van het voorbije jaar. Deze prijs wordt vastgesteld op basis van de poëziejaarlijstjes van ruim dertig “gezaghebbende Nederlandse en Vlaamse beroepslezers”.

De Awater Poëzieprijs is ingesteld om de aandacht te vestigen op een dichtbundel van uitzonderlijke kwaliteit en om aandacht te vragen voor de Nederlandstalige poëzie in het algemeen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 500 euro.

Behalve Michel waren ook de bundels van van Mark Boog (Er moet sprake zijn van een misverstand), Pieter Boskma (Doodsbloei), Henk van der Waal (Zelf worden) en H.H. ter Balkt (Onder de bladerkronen) populair bij de recensenten.

Michel debuteerde in 1989 met Ja! Naakt als de stenen. Vervolgens verschenen Boem de nacht, dat bekroond werd met de Herman Gorterprijs 1995, en Waterstudies, waarvoor hij maar liefst twee prijzen ontving: de Jan Campertprijs en de VSB Poëzieprijs 2000.

Eerdere jaren ging de Awater poëzieprijs naar Arjen Duinker en Tonnus Oosterhoff.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht