CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Armando wint VSB Poëzieprijs 2011

27/01/2011

De 81-jarige Nederlandse dichter en kunstenaar Armando is met zijn bundelGedichten 2009 winnaar van de VSB Poëzieprijs 2011, de belangrijkste prijs voor Nederlandstalige poëzie. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen. Armando mocht op 26 januari de prijs in ontvangst nemen in het Stadhuis van Utrecht.

De jury, onder leiding van Maaike Meijer, was onder de indruk van Armando’s gedichtenbundel:
“Met grote hardnekkigheid – alsof elk gedicht het laatste en meest definitieve zal zijn – herneemt hij steeds dezelfde thema’s: het landschap dat schuldig is, de dreiging, de aanval, de kilte. Een wereld waarin zwart de voornaamste kleur is, waarin oorlog en geweld altijd aan¬wezig zijn en waarin het verleden nooit voorbij is. […] Armando brengt met grote consequentie een onverteerbare boodschap. Dat maakt zijn bundel Gedichten 2009 monumentaal, verpletterend, onontkoombaar en noodzakelijk. Hij schrijft tragedies zonder catharsis. Hij schrijft de mythologie van de twintigste eeuw.”

De VSB Poëzieprijs bekroont normaal gezien de beste bundel van het voorbije jaar. Omdat de prijs dit jaar voor het eerst op de vooravond van Gedichtendag uitgereikt werd, werd over een langere periode gejureerd (1 januari 2009 – 1 september 2010). De prijs werd in 2010 immers niet uitgereikt om een verschuiving naar Gedichtendag mogelijk te maken.

De jury heeft zich over 159 dichtbundels gebogen. Paul Bogaert, Eva Cox, Kreek Daey Ouwens en Henk van der Waal behoorden tot de vier andere genomineerden. Uit alle ingezonden bundels koos juryvoorzitter Maaike Meijer haar 100 favoriete gedichten voor de bloemlezing De 100 beste gedichten, een uitgave van De Arbeiderspers en Stichting VSB Poëzieprijs.

Meer info over de VSB Poëzieprijs vindt u hier.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht