CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Annejet van der Zijl onderscheiden met Gouden Ganzenveer

11/01/2012

De Nederlandse schrijfster en historica Annejet van der Zijl mag op 5 april de Gouden Ganzenveer in ontvangst nemen, als onderscheiding voor de grote betekenis van haar werk voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Van haar boeken groeide met name Sonny Boy uit tot een bestseller, met een half miljoen verkochte exemplaren.

Van der Zijl debuteerde in 1998 met Jagtlust, een historische beschrijving van het gelijknamige landgoed in het Gooi dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw uitgroeide tot dé ontmoetingsplaats voor avant-gardistische kunstenaars. Daarna volgden de historische reconstructies Anna (2002) over het leven en werk van Annie M.G. Schmidt, Sonny Boy (2004) over het dramatische liefdesverhaal van het Surinaams-Nederlandse echtpaar Waldemar Nods en Rika van der Lans tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, en Bernhard (2010) over de Duitse achtergrond van de in 2004 overleden Nederlandse Prins Bernhard. Dit laatst boek was tevens het proefschrift waarop Van der Zijl promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Verschillende boeken van Van der Zijl zijn inmiddels verfilmd. Geïnspireerd op Annazond de Nederlandse publieke omroep in 2010 een gelijknamige zevendelige serie uit.Sonny Boy werd verfilmd door regisseuse Maria Peters. Momenteel wordt gewerkt aan een film op basis van het boek Jagtlust.

Van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis, masscommunicatie en internationale journalistiek in Amsterdam en Londen. Naast het schrijven van haar grote literaire werken was zij lange tijd actief als journaliste voor onder meer het weekblad HP De Tijd.

De uitreiking op 5 april zal plaatsvinden in het Amsterdamse Hotel The Grand. Daarnaast zal later in het jaar een speciale uitgave uitgebracht worden die het werk van Van der Zijl in beeld brengt.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht