CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Alex van Warmerdam wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2011

22/11/2011

Op maandagavond 21 november heeft Alex van Warmerdam in Brussel de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 in ontvangst mogen nemen als bekroning van zijn toneelstukBij het kanaal naar links, een productie van De Mexicaanse Hond en Olympique Dramatique. Andere genomineerden, die juist achter het net visten, waren Paul Pourveur (Plot your city) en Peer Wittenbols (Waakhondje). De prijs bestaat uit een geldbedrag van tienduizend euro.

Bij het kanaal naar links speelt zich af in een toekomst waarin er nog maar twee blanke gezinnen zijn. De Vlaams-Nederlandse jury, zo staat in het persbericht te lezen, omschrijft Van Warmerdams creatie als “een parabel over jaloezie en wantrouwen, over angst voor het vreemde en haat binnen de eigen cultuur. Alex van Warmerdam legt op pijnlijke wijze de huidige volksaard bloot.”

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd volgens traditie de Taalunie Toneelschrijflezing uitgesproken, ditmaal door kunstenaar Jan Fabre. De integrale tekst van zijn voordracht met de titel We need heroes now is binnenkort terug te vinden op de website van de Taalunie.

De Taalunie Toneelschrijfprijs is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs waarmee de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneel wil stimuleren. De prijs wordt telkens toegekend aan de auteur van een van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Winnaars van eerdere edities waren Lot Vekemans, Stijn Devillé, David Van Reybrouck en Ramsey Nasr. De Taalunie werkt in de organisatie van de prijs samen met Schrijverspodium, het Vlaams Fonds voor de Letteren, Theater Instituut Nederland en het Beschrijf.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht