CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Akademie van Kunsten breidt uit met zestien leden

12/01/2015

De Akademie van Kunsten, die vorig jaar van start ging, krijgt er zestien nieuwe leden bij. Ze zijn afkomstig uit de wereld van muziek, design, dans, film, beeldende kunst, mode, theater, poëzie en architectuur.

De nieuwe leden zijn: Pierre Audi (opera- en theaterregisseur), Conny Janssen (choreograaf), Tania Kross (operazangeres), Hans van Manen (choreograaf), Jurgen Bey (ontwerper), Irma Boom (grafisch ontwerper), Michiel Borstlap (jazzmuzikant en componist), Adriaan Geuze (architect), Micha Hamel (componist, dichter, dirigent), Iris van Herpen (modeontwerper), Heddy Honigmann (documentairemaker), Hans van Houwelingen (beeldend kunstenaar), Koert van Mensvoort (kunstenaar, wetenschapper), Paula van der Oest (filmregisseur, scenarioschrijver), Wendelien van Oldenborgh (beeldend kunstenaar) en Anne Vegter (Dichter des Vaderlands).

Selectie van de leden

Belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie. Bij de selectie heeft een commissie bestaande uit leden van de Akademie, aangevuld met externe deskundigen, ook rekening gehouden met spreiding over disciplines, leeftijd, man/vrouwverhouding. De nominatieprocedure stond dit jaar open voor iedereen. Vanaf mei 2015 zal de nominatieprocedure voor de volgende 15 leden van start gaan.

Installatie

De feestelijke installatie van de nieuwe leden is op woensdag 1 april a.s. van ongeveer 16.00 tot 18.00 uur in de Amsterdamse Stadsschouwburg. U kunt zich daarvoor alvast aanmelden via het online aanmeldformulier.

Over de Akademie van Kunsten

De Akademie van Kunsten telt nu 35 leden, uit de hele breedte van de kunst.
Ze heeft tot doel de stem te vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving, inclusief de politiek. In dit kader vonden in samenwerking met diverse organisaties een aantal goedbezochte activiteiten plaats zoals het Paradisodebat (in samenwerking met Kunsten ’92) een discussiebijeenkomst over de waarde van kunst en cultuur (met de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), een discussieavond over engagement in de kunst (met Platform Beeldende Kunst) en een discussiemiddag over kunstonderwijs op basisscholen. Het bevorderen van de interactie tussen kunst en wetenschap is een tweede doel van de Akademie van Kunsten. Dat gebeurde vooral in samenwerking met leden van de KNAW en De Jonge Akademie.
De Akademie van Kunsten, die mede op initiatief van minister Bussemaker werd opgericht, is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Meer informatie: www.akademievankunsten.nl

Meer over de Akademie en haar onstaansgeschiedenis: Forum voor de kunst in de samenleving

Bron en volledig bericht: KNAW

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht