CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Adriaan van Dis schrijft Groot Dictee der Nederlandse Taal

24/08/2012

Adriaan van Dis schrijft dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De Nederlandse schrijver en programmamaker treedt daarmee in de voetsporen van onder andere Arnon Grunberg, Gerrit Komrij, Martin Bril, Jan Wolkers, Kristien Hemmerechts en Tommy Wieringa.

“Ik vind het erg leuk. Mij is gevraagd om mee te doen en de enige voorwaarde die ik had is dat er ook een prijs is voor diegene die de meeste fouten maakt”, zegt Van Dis. “Zelf ben ik heel slecht in spellen. Ik haalde altijd een 2 voor het dictee op school, ik haal namelijk alles door elkaar. Dus ik schep er nu een sadistisch genoegen in door te kijken hoe de anderen het ervan afbrengen.”

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op woensdag 23 december uitgezonden door de NTR op Nederland 1. Dertig bekende Nederlanders en Vlamingen gaan tegen het decor van de Eerste Kamer in Den Haag de strijd aan met dertig spellingfanaten, die zich kunnen plaatsten via voorrondes in de Volkskrant en De Morgen. Martine Tanghe zal samen met Philip Freriks deze 23ste editie presenteren.

Adriaan van Dis debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, die hem het Gouden Ezelsoor opleverde, de prijs voor het best verkochte literaire debuut. In 1994 verscheen zijn veelbekroonde roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. In 2010 kwam zijn nieuwste roman Tikkop uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat.

De 65-jarige Adriaan van Dis is verder bekend als presentator van de televisieprogramma’s Hier is….. Adriaan van Dis, Van Dis in Indonesië enZomergasten. Komende zondag is Van Dis trouwens te gast bij laatstgenoemd programma..

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht