CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Gedichtendag in Vlaanderen en Nederland: een overzicht van alle activiteiten, publicaties en prijzen

23/01/2012

Aanstaande donderdag staan Vlaanderen en Nederland in het teken van poëzie met de dertiende editie van Gedichtendag. Ditmaal is het thema ‘stroom’. De festivaldag biedt activiteiten die uiteenlopen van poëzielessen en –wedstrijden tot voorleessessies en workshops op vele openbare plaatsen in Vlaanderen en Nederland. De bundel die speciaal voor deze editie van Gedichtendag uitgegeven wordt, is van de hand van Joke van Leeuwen en heet Half in zee. 

Het thema

Gedichtendag is een gezamenlijk initiatief van Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen. De organisatoren lichten het thema ‘stroom’als volgt toe: “Stromen kunnen uit woorden bestaan, uit lading, gedachten, uit informatie, stoffen of dingen. Stromen verbinden plekken op deze wereld en brengen mensen bij elkaar. Of juist niet. ‘Stroom’ is er altijd en overal. Daarom biedt het thema volop aanknopingspunten voor […] Gedichtendagprojecten op donderdag 26 januari 2012.” (bron: website Gedichtendag)

Overzicht van festival en activiteiten

Het complete overzicht van activiteiten, die in alle hoeken van Vlaamse en Nederlandse provincies zullen plaatsvinden en zowel door de organisatie van Gedichtendag als door poëzieliefhebbers zelf georganiseerd worden, is hier te vinden.

De themabundel

Ter gelegenheid van de dertiende Gedichtendag maakte Joke van Leeuwen de poëziebundel Half in zee. Van Leeuwen kennen we nog van de bundel Tikken tegen de maan, een verzameling van vijftig kindergedichten van Vlaamse en Nederlandse auteurs die na 1945 zijn gedebuteerd. Voor de publicatie werden gloednieuwe illustraties gemaakt die niet onopgemerkt bleven: Tikken tegen de maan won de Vlaamse prijs voor beste vormgegeven boek in 2011 en bovendien de Vlag & Wimpel Prijs voor poëzie. Half in zee is evenzo rijk geïllustreerd en draagt de toepasselijke omschrijving ‘gedichten en beelden’. De bundel verschijnt in een grote oplage en = is tegen een klein bedrag in de boekhandel te koop vanaf aanstaande donderdag. Op de website van Gedichtendag is een voorproefje te vinden in de vorm vanluistergedichten uit Half in zee.

VSB Poëzieprijs, Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en Herman de Coninckprijs

Op en rond Gedichtendag worden maarliefst drie poëzieprijzen uitgereikt.

Op de vooravond van de Gedichtendag wordt in Utrecht de VSB Poëzieprijsuitgereikt. Genomineerd zijn de volgende bundels: Ezelskaakbeen van Peter Ghyssaert (Uitgerverij Atlas, 2011), Hemelsblauw van Jan Lauwereyns (De Bezig Bij Amsterdam, 2011), Gerichte gedichten van Willem Jan Otten (Uitgeverij G.A. van Oorschot, 2011), Dode kamer van Erik Spinoy (De Bezig Bij Antwerpen, 2011) enEiland berg gletsjer van Anne Vegter (Querido, 2011). Sinds november hebben de auteurs hun bundel op verschillende podia in Vlaanderen en Nederland gepresenteerd. Op wie de keuze van de jury als winnaar valt, zal op woensdag bekendgemaakt worden.

Een dag eerder, op dinsdag 24 januari, wordt de winnaar bekend gemaakt van deTuring Nationale Gedichtenwedstrijd door de juryvoorzitter Ramsey Nasr tijdens een feestelijke avond in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Iedereen was uitgenodigd om mee te doen en zodoende ontving de jury dit jaar in totaal 10.131 gedichten van 2.2227 dichters uit Vlaanderen en Nederland. Uniek aan deze wedstrijd is, behalve de grote schaal, dat het de prijs is met het grootste geldbedrag als hoofdprijs voor een poëziewedstrijd ter wereld voor één gedicht en bovendien dat al het ingezonden werk anoniem wordt beoordeeld.

De Herman de Coninckprijs is een combinatie van een publieks- en juryprijs op initiatief van boek.be met steun van de Provincie Antwerpen. In december 2011 heeft een vakjury vijf dichtbundels genomineerd: De bloedplek van Paul Demets (De Bezig Bij), Ezelskaakbeen van Peter Ghyssaert (Uitgeverij Atlas), Hemelsblauw van Jan Lauwereyns (De Bezig Bij), Toen je me ten huwelijk vroeg van Sylvie Marie(Uitgeverij Vrijdag) en Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen van Leonard Nolens (Querido). Uit elk van deze vijf bundels heeft de jury vervolgens één gedicht gekozen dat kans maakt op de titel ‘Beste gedicht van het afgelopen jaar’. Het grote publiek kon tot 20 januari een stem uitbrengen op het gedicht naar keuze. Het winnende werk wordt momenteel afgedrukt op affiches die op Gedichtendag onthuld en als gratis poster over boekhandels in Vlaanderen en Nederland verspreid zullen worden. De juryprijs voor de beste bundel zal worden uitgeloofd op Gedichtendag tijdens een bijeenkomst in de Antwerpse Arenbergschouwburg, omlijst door een poëzieprogramma.

Voor verdere informatie over alle activiteiten en feestelijkheden rond Gedichtendag 2012 verwijzen wij u graag naar de officiële website.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht