CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Aanmelden voor Vlaams-Nederlandse Journalistenuitwisseling t/m 31 januari

Vlaams-Nederlandse Journalistenuitwisseling
24/01/2013

De Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs gaat in 2013 weer van start. Naast de vertrouwde beurs voor de journalistenuitwisseling, zal wederom de beurs voor onderzoeksjournalistiek worden vergeven. Voor 2013 stellen de Vlaamse en Nederlandse overheid samen het bedrag van 22.000 euro ter beschikking. De beurzen worden toegewezen door een onafhankelijke jury. Aanmelden kan tot en met 31 januari 2013.

De oproep in 2013

De Nederlandse Ambassade in België en de Vlaamse Vertegenwoordiging in Den Haag lanceren een nieuwe oproep voor de Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs. Tot 31 januari 2013 kunnen Vlaamse en Nederlandse journalisten een beurs aanvragen voor een uitwisselingsproject – waarbij de journalist een aantal maanden op een redactie in het andere land werkt – of voor een onderzoeksproject. Elk thema komt in aanmerking maar er dient een duidelijke link tussen Vlaanderen en Nederland aanwezig te zijn in het onderzoeksproject. De jury, samengesteld uit media-experts uit Vlaanderen en Nederland, verdeelt 22.000 euro onder alle relevante aanvragen. Voorwaarden, inschrijvingen en uitgebreide informatie zijn terug te vinden op de websites van beide overheden.

Deelnemers van eerdere edities

In 2012 werd de Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs vernieuwd en kon naast een uitwisselingsbeurs ook een beurs voor onderzoeksjournalistiek worden aangevraagd. De 3 onderzoekbeurzen gingen naar Dirk Leestmans (VRT – Panorama “Belgen in de gevangenis van Tilburg”), Coen Theuwis (Omroep Zeeland “Hedwigepolder, tussen fictie en emotie”) en BNR Nieuwsradio-journalist Gerd De Smyter (boek over Belgische managers aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. De publicatie staat gepland voor begin 2013).

De 2 uitwisselingsbeurzen gingen naar VRT Radio 2 – journalist Jeroen Tuytten (gastredacteur bij de regionale publieke omroep voor Zuid-Holland, Omroep West) en de Nederlandse freelance journalist Tijs van den Boomen (redacteur bij het gratis weekblad “Brussel Deze Week”).

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in België en De Vlaamse Vertegenwoordiging in Den Haag en de willen met beide projecten de kennis over elkaars land en gewoonten vergroten, de journalisten helpen met het uitbreiden van een internationaal netwerk en het wederzijds begrip en respect versterken.

Meer informatie en aanmelden

Contacteer voor meer informatie de Nederlandse ambassade te Brussel (mevr. Sonja Huijgens, bru-ppc@minbuza.nl, +32 2 67917676).

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht