CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Aankoop boekhandelketen Selexyz door ProCures rond

03/04/2012

De Nederlandse keten van boekhandels Selexyz wordt overgenomen door investeerder ProCures, zo berichten verschillende Nederlandse dagbladen vandaag. Omdat Selexyz eerder uitstel van betaling aanvroeg bij de rechtbank, moeten alle beslissingen rond de financiële toekomst van het bedrijf sindsdien worden goedgekeurd door de rechter. Die gaf afgelopen vrijdag groen licht voor de overname door ProCures op basis van de toekomstplannen die deze voor de boekhandels heeft.

De overname behelst de zestien vestigingen van Selexyz, die voor het bedrag van 3.5 miljoen euro in handen van ProCures komen. ProCures is ook de investeerder achter boekhandelketen De Slegte en spreekt dan ook over samenvoeging van de twee merken. In dat geval kunnen zij onder meer dure winkellocaties delen om de kosten te drukken. De merken opereren al complementair: Selexyz richt zich op de verkoop nieuwe literatuur en De Slegte op ramsj en tweedehandsverkoop. Beide merken zijn momenteel te vinden in drukke winkelgebieden.

De aankoop van Selexyz door ProCures zou vrijdag al rond kunnen zijn. Vanaf dat moment wordt de reorganisatie doorgevoerd, die onder meer de vermindering van fulltime banen van het huidige aantal van 531 naar 368 met zich meebrengt.

Selexyz is bekend door zijn boekhandels op prominente locaties in Nederlandse steden, zoals Selexyz Scheltema aan het Amsterdamse Koningsplein en Selexyz Verwijs in de Haagse Passage. De investering van ProCures zorgt voor het behoud van een verkoopkanaal van minder courante literaire titels, waarmee Selexyz zowel thuisland Nederland als buurland Vlaanderen bedient.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht