CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

A.F.Th. grote winnaar van de Jan Campert – prijzen voor literatuur

29/11/2011

De literaire bekroningen van de stad Den Haag, ofwel de Jan Campert- prijzen, werden gisterenavond bekendgemaakt. De meest prestigieuze van al, de Constantijn Huygens-prijs, werd weggekaapt door A.F.Th. van der Heijden als bekroning voor zijn gehele oeuvre. De jury roemt de manier waarop de auteur er in slaagt om de wereld met een literaire blik te aanzien: “ In zijn romans en verhalen kan alles literatuur worden. Of het nu gaat om beroemde misdaadgeschiedenissen, krakersrellen, voetbalvandalen of om zijn persoonlijk leven, steeds slaagt Van der Heijden erin om het menselijk bestaan met een scherp oog voor het morele en het tragische te herscheppen als een groots kunstwerk.”

Naast de oeuvreprijs voor A.F.Th. werden ook de beste dichtbundel en het beste prozawerk gelauwerd. Erik Spinoy kreeg voor zijn gedichtenbundel Dode kamer de Jan Campert-prijs en Gustaaf Peek zag zijn roman Ik was Amerika bekroond met de F. Bordewijk-prijs. Peek won begin dit jaar ook al de BNG Nieuwe Literatuurprijs voor hetzelfde werk.  Ik was Amerika speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar vanuit een door de Nederlandse literatuur nog maar zelden behandeld oogpunt, namelijk dat van krijgsgevangenkampen voor Duitsers in de VS. Verrassend voor de beoordelaars, zo bleek: “ De jury heeft de roman als bijzonder filmisch ervaren en is onder de indruk van de wijze waarop Peek levensverhalen van uiteenlopende figuren met elkaar heeft verstrengeld in een overtuigende vorm. “

Tot slot werden ook de meerjaarlijkse prijzen voor jeugdliteratuur en voor bijzondere literaire verdiensten toegekend. De eerstgenoemde bekroning, de tweejaarlijkse Nienke van Hichtum-prijs, ging naar Benny Lindelauf’s jeugdboek De hemel van Heivisj, terwijl de Amsterdamse Stichting Perdu de driejaarlijkse G.H. ’s Gravesande-prijs kreeg voor haar eigenzinnige activiteiten rond poëzie.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht