CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

27 april 2011: expertmeeting rond digitale toepassingen voor cultureel erfgoed

21/03/2011

Als vervolg op het succes van vorig jaar organiseert de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland op woensdag 27 april a.s. een expertmeeting; dit keer rond digitaal cultureel erfgoed. Het evenement vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Permeke, op steenworp afstand van het Antwerpse Centraal Station.

 

“Hoe maak je gedigitaliseerd erfgoed bereikbaar voor een groot publiek?

“Hoe dragen een crowd sourcing en mobiele apps bij aan publieksbereik?”

“Hoe ziet een bijbehorende effectieve mediastrategie eruit?”

 

Sprekers uit alle hoeken van de lage landen zullen deze en nog veel meer actuele vragen beantwoorden. Na een inspirerende warming up door Jan Willem Sieburgh(voormalig zakelijk directeur Rijksmuseum te Amsterdam), volgen bijdragen over eenmuseumgame voor jongeren (Nancy Tilkin,Gallo-Romeinsmuseum & Jolien Schroyen, Universiteit Hasselt), over effectieve mediastrategie (Harry van Vliet, Hogeschool Utrecht), over mobiele smartphone apps (Johan Oomen, Instituut voor Beeld en Geluid), over crowd sourcing (Sylvie Dhaene, Museum Huis van Alijn), en over vindbaarheid in het Europese digitale museum Europeana (Olga van Oost, FARO & Geert Wissink, Instituut voor Beeld en Geluid).

De brandende vraag, die als rode draad door het programma loopt, behelst de activatie van het erfgoedpubliek: hoe zorg je er als instelling voor dat bezoekers de digitale mogelijkheden daadwerkelijk zullen gebruiken?

Het programma omvat zowel een plenair gedeelte als parallelle sessies. Met name de laatste geven u als deelnemer de gelegenheid uitgebreid stil te staan bij uw uitdagingen en vragen.

Het aantal plaatsen is beperkt dus mis deze kans niet en schrijf snel in!

Programma:

Vanaf09.15 uur Registratie en onthaal met koffie en thee
10.00 uur Welkomstwoord door Nederlandse voorzitter van CVN Wim van Gelder en dagvoorzitter Dorien Scheerhout
Spreker: Toelichting:
10.10 Warming up Jan Willem SieburghVoormalig zakelijk directeur Rijksmuseum te Amsterdam Sieburgh is dé expert op het gebied van publieksbereik. Hij was initiatiefnemer van de veelbesproken tentoonstelling ‘For the love of God’, rond de diamantenschedel van Damien Hirst. Ook bedacht hij de Rijkswidget, een programmaatje dat dagelijks een ander topstuk uit de museumcollectie op de desktop van de gebruiker toont.
Plenaire speech:Digitale (mobiele) applicaties als instrument om een breed publiek te bereiken Nancy TilkinGallo-Romeins Museum te TongerenJolien Schroyen

Expertisecentrum voor Digitale Media (Universiteit Hasselt)

In samenwerking met de Universiteit Hasselt was het museum de maker van de allereerste museumgame voor de mobiele handheld computer. In deze positie als baanbrekerrichtte het een kenniscentrumvoor mobiele technologie op, onder de naam “iDiscover”.
Plenaire speech:Over de ontwikkeling van een effectieve mediastrategie Harry van VlietHogeschool Utrecht  Hoe komen de losse componenten van een website, mobiele applicatie en digitale collectie samen in één succesvolle mediastrategie die past bij dedoelstellingen van de erfgoedinstelling? En hoe is het traditionele museumbezoek hieraan te koppelen? Van Vliet zal onder meer deze vragen tackelen.
11.45 Koffiepauze met een bite
12.15 Start parallelle sessies: (let op! doorgeven van voorkeur voor één van de drie sessies is vereist bij inschrijving)
Sessie 1 Sessie 2 Sessie 3
Vindbaar in Europeana (vanuit Vlaams en Nederlands perspectief)Europeana is het Europese digitale museum, met inmiddels meer dan 15 miljoen items. Wat zijn goede redenen om zichtbaar te zijn  op dit platform? En hoe werkt het? Welke standaardeisen stelt Europeana aan bijvoorbeeld metadata?Bekijk alvast de websitedigitalecollectie.nl! De smartphone appKorte introductie op de ontwikkeling van een app. En: hoe motiveer je museumbezoekers om een dergelijke toepassing te gebruiken?Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lanceerde in oktober 2010 de appOorlogsmonumenten in beeld. De gebruiker ontvangt de GPS-locatie van een monument in Nederland, dat in de app gecontextualiseerd en toegelicht wordt. Crowd sourcingToelichting op het gebruik van door het publiek aangeleverd materiaal als onderdeel van de museumwerking. Op welke manier vormen online (sociale) media een toevoeging op de traditionele media voor het enthousiasmeren van het publiek?
O.l.v.: O.l.v.: O.l.v.:
Olga van Oost(FARO – Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed)en Geert Wissink

(Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)

Johan Oomen(Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid) 

 

Sylvie Dhaene(Museum Huis van Alijn, Gent)
13.00 Plenaire recapitulatie van de parallelsessies: kort tafelgesprek met alle sprekers van de parallelsessies om de uitkomsten te presenteren. Onder leiding van dagvoorzitter Dorien Scheerhout.Afsluiting inhoudelijk programma door Vlaams voorzitter van CVN Harman Balthazar.
13.45 Warm lunchbuffet in de foyer: ruim de gelegenheid om na te praten en elkaar te leren kennen. Een lijst met de namen van de deelnemers wordt u bij het onthaal uitgereikt.

 

U als deelnemer staat centraal!

Het programma is op verschillende punten interactief. Zo omvat de meeting zowel een plenair gedeelte als parallelle sessies. Met name de laatste geven u als deelnemer de gelegenheid uitgebreid stil te staan bij uw uitdagingen en vragen. Daarnaast wordt het programma afgesloten met een informele lunch, die een kans biedt om met deelnemers en sprekers van gedachten te wisselen. Tot slot nodigen we u uit om voor, tijdens en na afloop van de meeting de discussie op te poken op Twitter (#cvnantwerpen). Wilt u meer weten over het gebruik van Twitter? 

Praktische details:

Om u in te schrijven stuurt u een e-mail met uw verzoek naar commissie@cvn.be.Belangrijk is om bij uw inschrijving aan te geven aan welke parallelsessie (1, 2 of 3) u wenst deel te nemen.

Om ook in de toekomst mooie evenementen te kunnen organiseren, vraagt CVN u bij deelname om een kleine bijdrage in de onkosten. De bijdrage voor deze expertmeeting bedraagt € 35,- (voor studenten € 25,-), over te maken op de volgende rekening:

Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen – Nederland

Koloniënstraat 56, B-1000 Brussel

IBAN: BE31 4786 0438 8155

BIC: KREDBEBB

Uw inschrijving is definitief nadat wij uw betaling ontvangen hebben.

De expertmeeting vindt plaats in de Openbare Bibliotheek Permeke, op steenworpafstand van het Antwerpse Centraal Station. Het onthaal van de expertmeeting is aan de hoofdingang van de bibliotheek.

Hopelijk tot ziens op 27 april!

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht