CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

25e IDFA presenteert Vlaamse documentaireselectie

17/10/2012

Vijf Vlaamse documentaires en twee coproducties zijn geselecteerd voor de 25e editie van het Internationaal Documentaire Festival in Amsterdam (IDFA,14-25 november). De vijf zijn Rain van Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette, The Sound of Belgium van Jozef Devillé, Kinderen van de rekening van Fabio Wuytack, Snake Dance van Manu Riche, en The Wave van Sarah Vanagt en Katrien Vermeire. Twee projecten van Vlaamse documentairemakers, The Shadow World van Johan Grimonprez en White Elephants van Kristof Bilsen, worden daarnaast voorgesteld op het IDFA Forum cofinancieringsplatform.

De selectie van het aankomende IDFA bevat 317 titels (uit ruim 3300 inzendingen), waarvan 97 documentaires hun wereldpremière tijdens het festival beleven. In het programma zijn ook 64 Nederlandse producties opgenomen, verspreid over de verschillende programma onderdelen. De sterke Vlaamse documentaireselectie op IDFA onderstreept nog maar eens het nieuwe elan waarin de Vlaamse documentairesector zich vandaag bevindt. Samen met Hot Docs in Toronto, behoort IDFA tot de absolute wereldtop van de documentairefestivals.

Dit jaar viert het IDFA trouwens haar 25 jarig bestaan. Speciale aandacht wordt geschonken aan de Nederlandse documentaire in het themaprogramma ‘25 Years Highlights of the Lowlands’. Daarnaast presenteert IDFA het programma ‘RE: Constructing History’, waarin een kwart eeuw wereldgeschiedenis door de lens van grote internationale documentairemakers wordt getoond.

Ook The Only Son, een film van Simonka de Jong die tot stand kwam met steun van het Nederlands Filmfonds, het Nederlands Media-fonds, het coBo-Fonds, en het Vlaams Audiovisueel Fonds, zal op het IDFA te zien zijn. The Only Son handelt over de familieverhoudingen binnen een Tibetaans gezin dat leeft op verschillende continenten, en die onder druk worden gezet wanneer zoon Pema moet trouwen met een meisje uit zijn geboortedorp

Het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond is tijdens IDFA opnieuw de thuisbasis voor het programma ‘Expanding Cinema’ waarin de grenzen van het documentaire genre worden opgezocht aan de hand van beeldend kunstenaars en filmmakers. Gastheer Tom Barman gaat tijdens een aantal late-night shows in gesprek met gasten en publiek over de kracht van de documentaire. Eén van de gasten is Jørgen Leth, de Deense documentairemaker en dichter die tijdens deze editie van IDFA geëerd wordt met een retrospectief.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht