CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

25 literaire meesterwerken worden gratis e-boek

09/05/2011

Moderne media als een widget voor websites en een app voor de iPad lenen zich uitstekend voor het lezen van klassieke teksten, van boeken die behoren tot het mooiste en meest waardevolle dat de Nederlandstalige literatuur in de loop der eeuwen heeft voortgebracht. Dat was de uitdaging die Bibliotheek.nl namens de openbare bibliotheken, het Letterkundig Museum en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is aangegaan en waarvan de eBooks eregalerij het resultaat is.

Uit de 100 schrijvers in Het Pantheon, de permanente tentoonstelling in het Letterkundig Museum met hoogtepunten uit duizend jaar Nederlandstalige literatuur, kozen zij er 25 die vóór 1941 zijn overleden en van wie de teksten momenteel rechtenvrij zijn. Het gaat om boeken van bekende schrijvers zoals onder andere Cyriel Buysse, Hendrik Conscience en Guido Gezelle. Maar ook Multatuli en Paul van Ostaijen passeren de revue. Van elke schrijver werd één boek gekozen, het ook nu nog meest tot de verbeelding sprekende, dat vanaf vandaag kosteloos kan worden gedownload en gelezen.

De drie instellingen hebben hun krachten tevens gebundeld om daarbij over de schrijvers van de boeken uitgebreide en gevarieerde dossiers aan te bieden, in woord en beeld. Bij elk van de 25 schrijvers is die informatie gebundeld in de volgende rubrieken:

  • Het leven
  • Het werk
  • Lof & Blaam
  • De erfenis
  • Een selectie van foto- en videomateriaal

De eBooks eregalerij start vanuit een overzichtspagina met afbeeldingen en namen van de 25 schrijvers en de titels van de gekozen boeken. Door op de afbeelding van de schrijver te klikken of op de titel van het boek komt u op de pagina van de betreffende schrijver. Daar vindt u de informatie over de schrijver, verdeeld in de genoemde rubrieken, en kunt u het boek downloaden. Als u een boek eenmaal hebt ingeladen, kunt u het ook offline lezen.

De eBooks eregalerij is kosteloos te downloaden via een iPad-app of de websitewww.ebooks-eregalerij.nl.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht