CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

2011 goed jaar voor Nederlandse en Vlaamse film

11/01/2012

Zowel in Vlaanderen als Nederland berichten websites en kranten over de positieve afsluiting van het jaar 2011 voor filmmakers van eigen bodem. Er viel niet alleen veel te kiezen; het aanbod kon de concurrentie om het publiek met buitenlandse block busters gemakkelijk aan en een aantal films heeft bovendien internationaal hoge ogen gegooid op prestigieuze filmfestivals.

In Vlaanderen was het vooral Rundskop van Michaël Roskam die in binnen- en buitenland furore maakte en een prijzenregen boven zich zag losbreken. De film is de Belgische inzending voor de Oscars, nadat het al prijzen won op de prestigieuze filmfestivals van Parijs, Montréal en Beaune, en daarnaast ook op verschillende Vlaamse festivals.

Aan Nederlandse kant waren het verschillende titels die de aandacht trokken, waarvanGooise Vrouwen en New Kids Turbo beide meer dan een miljoen bezoekers wisten te trekken. Filmcritici omarmden vooral de roadmovie Rabat, de documentaire Stand van de sterren en de thriller De Heineken Ontvoering.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht