CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

’12 minuten over vrede’ vanaf 4 augustus op Canvas

24/07/2014

Met ’12 minuten over vrede’ presenteren het VAF en het VFL het resultaat van hun gezamenlijk project rond animatiefilm en poëzie over het thema ‘vrede’ in het kader van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog.


Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) wilden, naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014, twaalf ultrakorte animatiefilms met bijhorende gedichten laten creëren rond het thema ‘vrede’. De Fondsen deden, in samenwerking met bioscoopgroep Kinepolis en Canvas, einde 2012 een unieke oproep naar de animatiesector om filmprojecten in te dienen. In januari volgde de lancering van een gedichtenwedstrijd waarbij de dichters de opdracht kregen zich te laten inspireren door de animatiefilms om gedichten rond het thema ‘vrede’ voor te leggen aan een jury. Met deze ruime thematiek, die door de positieve omslag van oorlog naar vrede een hedendaagse invalshoek wil creëren, konden de auteurs in alle vrijheid aan de slag.

De animatiefilms worden door Kinepolis al een tijdje in het voorprogramma van haar Vlaamse bioscopen vertoond, en ook VRT zal de films afzonderlijk op verschillende kanalen verspreiden. Canvas biedt vanaf 4 augustus de films en de gedichten een prominente plaats op zijn net, met een geplande heruitzending begin november. De combinaties van film en gedicht worden telkens gepresenteerd als een interactief tweeluik: na elke film volgt een nachtelijke opname van acteur Titus De Voogdt die het gedicht onder de Menenpoort voorleest. Later zullen deze tweeluiken ook op andere platformen van VRT, zoals Cobra.be te zien zijn.
Het project resulteert ten slotte in de publicatie door de Bezige Bij Antwerpen van een bloemlezing met gedichten over vrede, geput uit een internationaal corpus, waarin de geselecteerde gedichten naast klassiekers uit het genre opgenomen zullen worden.

Bron en volledig bericht

Over het VFL

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) is een Vlaamse Openbare Instelling, actief sinds 1 januari 2000. Het VFL steunt de Nederlandstalige letteren en de vertaling in en uit het Nederlands van literair werk in de brede zin van het woord.

Over het VAF

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is bij decreet opgericht door de Vlaamse regering en in september 2002 concreet van start gegaan. De taken van het VAF zijn: het toekennen van financiële steun aan en het begeleiden van audiovisuele creaties; het verlenen van beurzen, het ondersteunen van opleidingsinitiatieven en het steunen of inrichten van ateliers; het voeren van promotie voor de Vlaamse audiovisuele creatiesector en het uitvoeren of uitbesteden van studies over het audiovisuele werkterrein.

Meer informatie

VFL – Patrick Peeters, stafmedewerker buitenland poëzie – +32 (0)3 270 31 73 – patrick.peeters@vfl.be – www.vfl.be

VAF – Karen Van Hellemont, projectbeheerder animatie & games – +32 (0)2 226 06 30 – kvanhellemont@vaf.be – www.vaf.be

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht