CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

11,3 miljoen toeristen naar Vlaanderen in 2013

03/07/2014

Vlaanderen kon in 2013 2,2% meer verblijfstoeristen aantrekken in vergelijking met 2012. In totaal spendeerden 11,3 miljoen vakantiegangers en zakenlui 25 miljoen overnachtingen in onze bestemming. Dat blijkt uit de definitieve jaarcijfers van de FOD Economie.

Belangrijke opkomende markten zoals Rusland (+7%), Brazilië (+8%), India (+6%) en China (+17%) laten erg mooie groeicijfers optekenen. En ook gevestigde waarden als de Franse (+6%) en Britse markt (5%) tonen stevige groei. Samen noteren deze buurlanden 200 000 overnachtingen meer in 2013. Nederland blijft met grote voorsprong de belangrijkste markt met 3 miljoen overnachtingen. Voor het eerst in jaren kent de Nederlandse markt door de huizencrisis en een aantal andere factoren een daling van 7%. Dit cijfer komt overeen met de algemene trend in het uitgaand toerisme uit Nederland, waar sprake is van een algemene daling in het buitenlandse vakantiegedrag. In 2014 verwacht Toerisme Vlaanderen opnieuw groei op de Nederlandse markt.

Het goede rapport is onder meer het resultaat van de doorgedreven inspanningen van de buitenlandkantoren van Toerisme Vlaanderen, inspanningen die ook de komende jaren onverminderd worden voortgezet.

Toerisme levert in onze regio overigens een zeer sterke bijdrage tot de economie. Een recente studie becijferde dat de toeristische consumptie in Vlaanderen in 2012 goed was voor 7,2 miljard euro of 2,8 % van de totale toegevoegde waarde. En ook op het vlak van tewerkstelling spreken de cijfers boekdelen. Toerisme is goed voor ruim 260 000 voltijdse jobs in Vlaanderen.

Bron en volledig artikel: Toerisme Vlaanderen

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht