CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

100 jaar Annie MG Schmidt in Vlaanderen en Nederland

20/05/2011

Op 20 mei 2011 zou Annie MG Schmidt honderd jaar oud geworden zijn. Vlaanderen en Nederland staan het komende jaar uitgebreid stil bij de honderdste geboortedag van Annie MG Schmidt.

In Nederland start het eerbetoon in het Zeeuwse plaatsje Kapelle, de geboorteplaats van de schrijfster. In het kader van de ‘Anniedagen’ zijn er het gehele weekend festiviteiten. Ook is er een tentoonstelling rond het leven van Annie MG Schmidt te zien. De Nederlandse publieke televisiezenders besteden volop aandacht aan de geboortedag, met onder meer uitzending van een miniserie over het leven en werk van Annie.

In Vlaanderen trapt cultuurhuis deBuren af op vrijdagavond 20 mei met de literaire avond De zonen van Annie MG Schmidt.

Voor iedere geïnteresseerde gaat bovendien vandaag de online portalwww.100jaarannie.nl online. Deze biedt toegang tot een selectie verfilmingen en documentaires.

Annie MG Schmidt is de auteur van een rijk oeuvre iconische kinderboeken zoalsFloddertjePluk van de PettefletOtje, de Jip en Janneke-reeks en Abeltje. Ook schreef zij verschillende theater- en musicalwerken, liedjes en gedichten. Critici zijn het eens dat Annies werk zich kenmerkt door onder meer originaliteit, kwaliteit en tijdloosheid. Of in de woorden van Kees Fens: “Er wordt geschreven in een zo levend Nederlands dat de lezer nauwelijks door heeft, hoe knap het is, hoe fantasierijk, hoe superieur gewoon, een taal die al zijn kunstmatigheid kwijt is, zijn deftige uitspraak ook…”

Interessante links:

www.deburen.eu
www.100jaarannie.nl

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht