CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

100 jaar Annie M.G. Schmidt

16/05/2011

Dit jaar zou Annie M.G. Schmidt honderd jaar zijn geworden, maar haar werken staan nog fier overeind. Literaire zonen en dochters van Schmidt lezen woensdagmiddag 18 mei 2011 voor uit haar uitgebreide oeuvre en uit eigen werk. Alle scholieren (en oudere jongeren) zijn van harte welkom om te komen luisteren naar mooie verhaaltjes: van Jip tot Pluk tot Otje en Minoes.

Op de dag dat Annie M.G. Schmidt honderd jaar zou zijn geworden, vrijdag 20 mei 2011, vieren Het Beschrijf, DE DAGEN en deBuren haar verjaardag in stijl. Literair journaliste Jelle Van Riet ontvangt Annie’s enige échte zoon Flip van Duijn (1952) en haar artistieke kleinzoon Jaap Robben (1984). Robben, bekend van het bejubeldeZullen we een bos beginnen? en zijn recente geïllustreerde jeugdroman De Zuurtjesdraagt een brief aan Annie voor. Van Duijn vertelt over het leesleven van zijn moeder.

Anna Maria Geertruida Schmidt (1911-1995) debuteerde in 1938 maar pas na de oorlog begon haar carrière echt. In 1950 verschenen drie bundels: En wat dan nog?, Het fluitketeltje en Brood en Mangelpers. Daarna begon ze met het schrijven van de verhaaltjes over Jip en Janneke, waarvoor Fiep Westendorp de tekeningen maakte. Later verschenen bekende kinderboeken als Abeltje, Wiplala, Minoes, Pluk van de Petteflet, Otje. Voor volwassenen schreef ze columns, cabaretliedjes en teksten voor radio- en televisieseries, zoals Ja zuster, nee zuster. In 1965 ontving zij als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu de Theo Thijssenprijs), voor haar hele oeuvre kreeg ze in 1987 de Constantijn Huygensprijs en in 1988 kreeg ze uit handen van Astrid Lindgren de hoogste internationale prijs die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs.

Flip van Duijn is een acteur en tekstschrijver en is als de enige echte zoon van Annie M.G. Schmidt de beheerder van haar nalatenschap. Hij schreef het libretto voor de opera Europera, speelde in series als Dagboek van een herdershond en films als De Tasjesdief. Hij vertelt over het lezen en leven van zijn moeder, met beeld- en geluidsfragmenten.

Jaap Robben is schrijver, dichter en theatermaker. Robben schrijft voor kinderen en volwassenen en was stadsdichter van Nijmegen. Zullen we een bos beginnen? (2008) werd genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuur. De Zuurtjes was een van de kerntitels in de kinderboekenweek 2010 en is geselecteerd voor de White Ravens 2011. Hij schrijft een brief aan zijn literaire grootmoeder en draagt die voor.

 

Organisatie: Het Beschrijf, DE DAGEN en deBuren
Wanneer: woensdag 18 mei 2011 en vrijdag 20 mei 2011
Locatie: Passa Porta, A. Dansaertstraat 46, 1000 Brussel
Gratis, reserveren aanbevolen: info@beschrijf.be, +32 (0)2 223 68 32

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht