CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

ECF Princess Margriet Award

Uitreiking ECF Princess Margriet Award | 18 maart | Bozar, Brussel

Informatie

Op dinsdag 18 maart zal HKH Prinses Margriet de ECF Princess Margriet Award uitreiken. De laureaten van dit jaar zijn de Kroatische cultureel activist Teodor Celakoski en het Italiaanse Teatro Valle Occupato, een bont gezelschap van artiesten, kunstenaars, theatermakers en burgers die het oudste theater van Rome hebben bezet en volledig publiekelijk hebben gemaakt. HKH Prinses Laurentien, president van de ECF, zal ook aanwezig zijn bij de ceremonie, die dit jaar plaatsvindt in BOZAR, het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel.

De European Cultural Foundation (ECF) kent de jaarlijkse ECF Princess Margriet Award toe aan Europese kunstenaars die een belangrijke culturele bijdrage hebben geleverd en hiermee sociale of politieke verandering in gang hebben gezet. De laureaten ontvangen gezamenlijk een bedrag van € 50.000. De award behoort tot één van de belangrijkste Europese cultuurprijzen en werd eerder al toegekend aan onder andere baanbrekende activisten, choreografen, theater- en filmmakers en beeldend kunstenaars.

De grote gemene deler van de laureaten van 2014, het jaar waarin de European Cultural Foundation haar 60e verjaardag viert, is de manier waarop ze cultuur aangrijpen als een bron van ongekende mogelijkheden. Een voorbeeld daarvan is commoning, waarbij sociale samenwerking wordt ingezet als wapen tegen de enorme privatisering en de top-down regulering van openbare middelen. Voorafgaand aan de ceremonie in Brussel vindt een openbaar debat met de laureaten plaats, over de rol die cultuur speelt bij de strijd om het publieke domein en institutionele verandering, geleid door Maria Hlavajová (reserveren is noodzakelijk). Gastsprekers van de dag zijn Chantal Mouffe (politicologe, Universiteit van Westminster, Londen), Ugo Mattei (jurist en hoogleraar, Universiteiten van Turijn en Californië) en Emina Višnić (directeur Pogon, Zagreb).

Teatro Valle Occupato werd in 2011 bezet door een gezelschap van artiesten, regisseurs, technici en burgers en werd daarmee van een onzekere toekomst gered. Sindsdien is het theater getransformeerd tot een van de meest opzienbarende culturele locaties van heel Europa. Daarmee geeft Teatro Valle Occupato, dat nu juridische erkenning krijgt met de oprichting van de Fondazione Teatro Valle Bene Commune, deze locatie terug aan de gemeenschap zodat cultuur voor iedereen toegankelijk is. Hun enthousiasme inspireert mensen in heel Europa tot soortgelijke initiatieven.

Teodor Celakoski richt zijn creatieve energie op institutionele innovatie en politiek activisme, waarbij hij vanuit cultureel oogpunt pleit voor transformatie in de samenleving. Twee van zijn bekendste projecten zijn het platform Clubture, dat is opgezet om onafhankelijke culturele organisaties in Kroatië bijeen te brengen en te laten samenwerken, en Right to the City, een project waarbij burgers en gemeenschappen samenwerken om de openbare ruimte terug te eisen.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht