CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Wim Pijbes Directeur Rijksmuseum wordt geroemd

05/11/2014

Op de Nationale Onderwijsgids publiceerd Laetitia Guchelaar 4 november een artikel over Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Pijbes is door de Rijksuniversiteit van Groningen uitgeroepen tot Alumnus van het jaar 2013. Opinieblad Elsevier verkoos hem tot Nederlander van het Jaar 2014. Pijbes wordt gerespecteerd om de manier waarop hij het Nederlands cultureel erfgoed bij een breed publiek onder de aandacht heeft weten te brengen.  Pijbes streeft er naar om cultureel erfgoed positief in de media te positioneren.

Mede dankzij Pijbes heeft het Rijksmuseum in tijden van economische crisis en bezuinigingen met de heropening alle verwachtingen overtroffen; met in acht maanden tijd al twee miljoen bezoekers. Ondanks de bezuinigingen in het kunst- en cultuurbeleid maakte het ministerie van Onderwijs en Cultuur begin oktober bekend een beursprogramma beschikbaar te maken voor museummedewerkers.  Tot en met 2016 stelt minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur  en Wetenschap (OCW) in totaal 800.000 euro beschikbaar. Museummedewerkers kunnen de subsidie gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wil het ministerie de maatschappelijke rol van de Nederlandse musea behouden en versterken. “Wetenschappelijk onderzoek vormt de bron voor nieuwe verhalen die met de collectie verteld kunnen worden” schrijft minister Bussemaker in de zogenoemde Museumbrief. “Het zorgt ook voor nieuwe ideeën en inzichten over educatie, de economische impact en de verbindende rol van musea in de samenleving.”

Pijbes heeft gemengde gevoelens bij die uitspraken van de minister: “Heel goed dat het geld er komt maar ook een beetje cynisch. Nog geen drie jaar geleden werden allerlei musea, op advies van de Raad van Cultuur, juist gekort op hun wetenschappelijke taak. Waar we naartoe zouden moeten is dat we nu eens gaan nadenken over de lange termijn. Musea gaan niet over jaren, musea gaan over decennia, dat geldt ook voor het onderwijs. Al die plannenmakerij, dat is als je het optelt allemaal vreselijk kortzichtig en kortademig. Denk in generaties, is zijn advies. We zitten onszelf helemaal gek te maken met kwartaalcijfers en voorspellingen. Dat interesseert me allemaal geen bal. Het gaat veel meer om de lange termijn.”

Het Rijksmuseum zet zich in voor lesprogramma’s in het basis- en middelbaar onderwijs. Ook is Pijbes mede-initiatiefnemer van een boekenreeks voor kinderen over kunst. Pijbes heeft als doelstelling dat een museum voor iedereen is. “(…)Het klassieke museum, zoals het Rijksmuseum, neemt een belangrijke taak in, in de maatschappij als geheel en in het onderwijs in het bijzonder. Kunst en cultuur kunnen bindend werken. Helpen een positie te bepalen in de samenleving. Kunnen inspireren(…).”

Zie volledig artikel: Nationale Onderwijsgids 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht