CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Voorbeschouwing Expertmeeting “Hoe verkopen we cultuur? (in tijden van besparingen)”

10/12/2010

Op dinsdag 14 december organiseert CVN een expertmeeting met als doel een bron van constructieve inspiratie te bieden voor organisaties die, als gevolg van bezuinigingsbeleid van zowel de Vlaamse als Nederlandse regeringen, binnenkort geconfronteerd worden met het wegvallen van een belangrijk deel van hun subsidie.

Wat kunt u verwachten?

De ongeveer negentig deelnemers aan de expertmeeting komen uit alle belangrijke hoeken van het culturele veld. De Vlaamse en Nederlandse culturele sectoren zullen vertegenwoordigd zijn, net zoals overheden en universiteiten van beide landen. Bereidt u zich daarom voor op een ochtend vol ideeën en debat, waarin vragen behandeld zullen worden als “Hoe lukt het om met een kleiner budget toch producten van artistieke kwaliteit neer te zetten?” en “Waar liggen mogelijkheden voor alternatieve bronnen van inkomsten?”. Of “Is het mogelijk deze gedwongen ontwikkeling aan te grijpen om de organisatie klaar te maken voor de toekomst?”.

Hyper-actualiteit

De aanstaande bezuinigingen zijn het gesprek van de dag en met name op 13 december, de dag vóór deze expertmeeting, zal het debat naar verwachting oplaaien. Op die dag behandelt de Nederlandse Tweede Kamer in commissievergadering gedurende de hele dag de begrotingen voor cultuur en media. Tijdens deze vergadering zullen de verschillende aspecten van het cultuurbeleid tot in het detail besproken worden en zal meer duidelijk worden over de exacte invulling van de bezuinigingen. Vanuit de Nederlandse culturele sector zijn verschillende acties aangekondigd in de hoop de minister op het allerlaatste moment nog op andere gedachten te brengen. Het gehele debat is vanaf 11.00 uur live te volgen viawww.tweedekamer.nl.

Meer achtergronden

Klik hier voor meer informatie over de Expertmeeting Hoe verkopen we cultuur? (in tijden van besparingen).

Lees ook hier de column van Joop Daalmeijer (algemeen directeur NTR en lid CVN) waarin hij zijn visie op de aanstaande bezuinigingen met u deelt.

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht