CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Vlaanderen bouwt aan imago in het Buitenland

11/07/2014

Vlaanderen moet werken aan zijn imago in het buitenland. Dirk Rochtus brak daarvoor als gewezen adjunct-kabinetschef van de Vlaamse minister van Buitenlands Beleid een lans in zijn 11 julitoespraak in Lint.

Vlaanderen moet meer blijk geven van een ‘internationale mentaliteit’ en toenadering zoeken tot de internationale gemeenschap in Brussel. Zowel overheid als burger schragen deze ‘publieksdiplomatie’ (een term die als ‘public diplomacy’ uit de Angelsaksische wereld is komen overwaaien). Een grote rol speelt daarbij de kennis van vreemde talen en culturen. Maar de veelgeprezen meertaligheid van de Vlamingen behoort tot het verleden. Kennis van het pidgin English is voldoende verbreid, maar hoe zit het met onze kennis van Frans en Duits?”

“Als we willen dat onze buren ons kennen, laten we hen dan winnen met onze kennis van hun taal en cultuur. ‘Grote culturen hebben geen belangstelling voor kleine’, zegt Yvan Vanden Berghe, emeritus professor internationale politiek. Dat betekent dat we niet bij voorbaat kunnen verwachten dat onze buurlanden, grotere naties, staan te popelen om Vlaanderen (beter) te leren kennen. Als we de aandacht van de groten willen, moeten we naar hen toe gaan. Naar Duitsland en Frankrijk om te beginnen, landen die als brug naar de wijdere wereld fungeren.”

“Vlaanderen moet ook soft power verwerven, en bezit die al op sommige domeinen, zoals op het vlak van de kunst en de modewereld. ‘Flemish art’, ‘Flemish fashion’ zijn een begrip in de wereld.” 

Bron en Volledige tekst: 11 juli-toespraak Dirk Rochtus en Doorbraak, meer dan een mening

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht