CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Schuivende panelen in de architectuur

11/12/2014

In de Architect verscheen een artikel van de hand van Johanna van der Werff dat zij schreef over de dialoog, geleid door Harm Tilman, hoofdredacteur van De Architect, tussen Vlaams bouwmeester Peter Swinnen en Jeroen van Schooten, architect van Team V, tijdens de Grande Finale van het programma Belgische contrasten op 3 december jl.

Thema’s waarover werd gesproken waren onder meer:
– Grote zorg en verwarring in zowel Nederland als Vlaanderen over de positie van de architectuur.
– Het belang dat gehecht wordt aan ruimtelijke kwalteit lijkt tanende.
– Hoe hebben architecten hun de positie zo kunnen verliezen?
– En hebben ze dat misschien aan zichzelf te wijten?
– Hoe is het tij te keren?

Van der Werff schrijft:
Wat is er aan de hand? In juli van dit jaar werd bekend dat Peter Swinnen per 2015 stopt als Vlaams Bouwmeester. Gefluisterd wordt dat dit is vanwege zijn te kritische geluid. Hij wordt vervangen door een college van vijf deeltijdexperts met een tijdelijk mandaat. In Nederland wordt nog fundamenteler gezaagd aan de poten van instellingen die ruimtelijke kwaliteit in het vaandel dragen: welstand is en wordt in talloze gemeente afgeschaft; in diverse steden is of wordt het ambt van stadsbouwmeester geminimaliseerd en medio november trad plotseling rijksbouwmeester Frits van Dongen af.

Johanna van der Werff

Van links naar rechts: Peter Swinnen, Harm Tilman en Jeroen van Schooten

Over Vlaanderen en Nederland:
Tilman aan Swinnen: ‘De Vlaamse architecten lijken te blaken van zelfvertrouwen. Tegelijkertijd bespeur ik bij hen de nodige meewarigheid over ons hier in Nederland. Maar wat hier gebeurt kan bij jullie ook’. Swinnen: ‘Omgekeerd hebben we in jullie goede tijden, vanuit Vlaanderen, met scheve ogen naar Nederland gekeken. In Vlaanderen zijn de opdrachtgevers vanuit de traditie voor negentig procent privaat. De positie van de Vlaamse architect zat altijd in de survival sfeer. Ten opzichte van niks maken wij een kleine groei door of we blijven stabiel, maar het is zeer relatief.’

 

 

 

Voor het volledig artikel gaat u naar de Architect

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht