CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Namens alle Nederlanders, Máxima incluis: bedankt | De Volkskrant

10/10/2011

Redacteurs Bert Wagendorp en Wilma de Rek zijn de auteurs van de zopas verschenen Encyclopedie der Nederlanden, uitgegeven bij Atlas, met illustraties van Ien van Laanen.

Veel van het mooie dat Nederlanders met trots vervult, komt uit Vlaanderen. Wilma de Rek en Bert Wagendorp willen daar toch even dankjewel voor zeggen.


 

‘Heer, heb meelij met de Belgen”, zong de Nederlandse cabaretier Freek de Jonge ooit, zelden sloeg iemand de plank zo droevig mis. Meelij met de Belgen? Wee onszelf! Dank aan de Belgen en dan vooral aan de Vlamingen onder hen. Dank ook aan de Alexander Farnese, hertog van Parma, die op 17 augustus 1585 zegevierend Antwerpen binnentrok. Waardoor tienduizenden protestantse Vlamingen zich genoodzaakt zagen de wijk te nemen naar het noorden. Ze namen hun geld mee, hun taal, hun vakkennis, beschaving en wetenschappelijke inzichten, en maakten van wat later Nederland zou gaan heten een ander land.
In april 2010 begonnen wij in de Volkskrant een zoektocht naar de identiteit van de Nederlander. Die identiteit was al een tijdje onderdeel van een verhit debat, aangejaagd door plannen voor de oprichting van een Nationaal Historisch Museum en vooral door de toespraak die prinses Máxima in 2007 had gehouden bij de presentatie van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

 

Bron en volledig artikel: Volkskrant

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht