CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Met wat lef redt de artfilm het wel | Parool

24/09/2014

In het Parool verscheen een opiniërend artikel van Jos van der Burg, filmrecensent van Het Parool en de Filmkrant.

Jos van der Burg - ParoolVlaamse filmers laten zien dat de artfilm geen verloren genre hoeft te zijn, schrijft Jos van der Burg. We citeren enkele passages:

Ruim baan voor jong talent
Het wordt tijd dat de Nederlandse filmwereld naar Vlaanderen kijkt. Ook daar was de artcinema op sterven na dood, maar maakt deze nu met cross-overfilms (‘Rundskop’, ‘The broken circle breakdown’) én kleine artfilms een geweldige bloeiperiode door. Om de oorzaken te begrijpen hoef je geen hogere wiskunde te hebben gestudeerd. Zeker: de beroemde Vlaamse tax shelter speelt een rol, maar belangrijker is dat 65 procent van de subsidie van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), de Vlaamse tegenhanger van het Filmfonds, naar artfilms gaat en 35 procent naar publieksfilms.

In Nederland is het precies andersom. Misschien nog belangrijker is dat het Vlaamse Fonds, anders dan het Nederlandse, jonge filmmakers niet lastig valt met duizend adviezen, maar stimuleert om de film te maken die zij willen maken. De Vlaamse les: geef jong talent de ruimte en zet het mes in gevestigde reputaties.

In de woorden van VAF-directeur Pierre Drouot: ‘Mensen die al jaren bezig zijn en geen evolutie in hun carrière kennen, zullen minder snel voor steun in aanmerking komen dan talentrijke regisseurs die het nog kunnen maken.’ In de filmpolder Nederland hebben we dit nog nooit iemand horen zeggen. Maak ruim baan voor jong talent en trek de verstikkende deken van consulenten, intendanten en (omroep)dramaturgen weg.

Bron en volledig artikel in Het Parool van 24 september 2014

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht