CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

‘Cultuur is een fundament van de economie’ | Peter de Caluwe

24/09/2014

In een reactie op de Begroting 2015 die 22 september werd gepresenteerd door Minister-president Bourgeois, stelt Peter de Caluwe, intendant van de Munt opera in een interview met Knack:

“De economie vooropstellen is als het ontkennen van onze menselijke waarden. Om veel redenen moeten we voorrang geven aan educatie en, zowel in België als in Europa, verduidelijken welke culturele overeenkomsten er zijn in plaats van te kijken naar de verschillen.

“We zullen in Europa nooit helemaal een economische en politieke unie kunnen realiseren, maar een cultureel Europa is wel mogelijk. Onderwijs en cultuur dragen daaraan bij. Die zijn het Europese cement, dat ervoor zorgt dat we er als continent van overtuigd zijn dat we dezelfde weg opgaan. Mijn overtuiging vertrekt van ‘mens sana in corpore sano’: binnen onze democratie moeten we ervoor zorgen dat mensen gezond zijn in lichaam en geest. De basis daarvan bestaat uit gezondheidszorg, onderwijs en cultuur. Op dat fundament bouwen we onze economie, niet omgekeerd.”

“Aan de mensen die altijd zeggen dat de economische modellen de juiste zijn, zou ik willen antwoorden: kijk ook eens naar ons organisatiemodel, waarin verschillende meningen samenkomen en leiden tot harmonie. In domeinen als economie en financiën heb je meer testosteron. Als wij iets maken, hebben we ook verschillende ingrediënten die de belangrijkste willen zijn, zoals tekst en muziek. Maar alle ingrediënten hebben dezelfde waarde en leiden tot een harmonieus eindresultaat.”

 

Bron en volledig artikel: Knack

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht