CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

In beeld: zo veranderde het dagelijks leven in Nederland de afgelopen twee eeuwen

22/12/2014

In HP/DeTijd verscheen een artikel over de tentoonstelling ‘Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden’, meer bepaald over de Atlas van Stolk.

Het is de canon van het Nederlandse beeldmateriaal. Atlas van Stolk, een verzameling van ruim 150.000 beelddragers waarvan de oudste dateren uit 1835. De collectie ligt sinds jaar en dag opgeslagen in het Rotterdamse Schielandhuis, en een deel ervan zal vanaf dit weekend te zien zijn in de Kunsthal in Rotterdam, op de tentoonstelling ‘Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden’.

Circus Kok, door Sieb Posthuma.

Circus Kok, door Sieb Posthuma.

Eind negentiende eeuw begon de Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk prenten, tekeningen, foto’s, kaarten en affiches te verzamelen. Een privécollectie. Hij noemde het De Atlas. Zijn nazaten zetten deze traditie voort, en inmiddels in de Atlas van Van Stolk uitgegroeid tot een groot historische document, waaraan constant meer wordt toegevoegd. Denkt u aan abriposters, maar ook aan politieke tekeningen, waaronder van de inmiddels overleden HP-cartoonisten Frits Müller en Sieb Postuma.

Een deel van de collectie zal deze weken te zien zijn in de Rotterdamse Kunsthal, in het teken van het tweehonderdjarig jubileum van ons koninkrijk. Een interview met Lina van der Wolde, directeur van Atlas van Stolk en curator van de tentoonstelling.

Het interview leest u op de site van Hp/DeTijd

 

De tentoonstelling ‘Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden’ is vanaf zaterdag 20 december te zien in de Kunsthal Rotterdam.

Bron:

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht