CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Jeugdtheaterfestival Tweetakt 1/2

Jeugdtheaterfestival Tweetakt 1/2

07/06/2000

De Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland vindt het belangrijk dat er een Vlaams-Nederlands jeugdtheaterfestival bestaat. Dit is één van de conclusies van de startconferentie die de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland hield op 26 en 27 november 1999. Het Tweetakt festival beantwoordt aan die wens.

Tweetakt is het kunstenfestival voor kinderen en jongeren, dat jaarlijks afwisselend in ‘s-Hertogenbosch en Antwerpen wordt georganiseerd. Het is een vier- tot zesdaags festival met zestig tot honderd programma-onderdelen. Tweetakt richt zich enerzijds met de voorstellingen op kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 18 jaar en anderzijds op beroepsmensen zoals producenten van voorstellingen, programmeurs van de steunfunctie instellingen voor cultuureducatie, beleidsmakers en uitvoerders. Het Tweetaktfestival profileert zich steeds duidelijker als het festival in Nederland en Vlaanderen dat vernieuwingen laat zien in de (podium) kunsten en kunsteducatie voor kinderen en jongeren (4-18 jaar) met als doel beide doelgroepen in Nederland en Vlaanderen op de hoogte te brengen van de nieuwste ontwikkelingen en een uitwisseling van gedachten daarover mogelijk te maken. Door deze bredere opzet wordt de mogelijkheid gecreëerd het jeugdtheater uit het Nederlandse taalgebied internationaal te presenteren.

De Nederlandse Raad voor Cultuur geeft in zijn advies de indruk dat hij het als negatief beoordeelt dat het Tweetaktfestival afwisselend in Nederland en Vlaanderen wordt georganiseerd. Voor de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland is dat juist een positief element. De commissie vindt dat het al dan niet samenwerken met Vlaanderen,respectievelijk Nederland, één van de criteria moet zijn bij de beoordeling van culturele projecten. Op die manier wordt tegemoet gekomen aan de wens tot samenwerking die door beide parlementen en regeringen werd geformuleerd in het Cultureel Verdrag Vlaanderen- Nederland van 1995.

De Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland meent dat door jaarlijks afwisselend in ‘s-Hertogenbosch en Antwerpen een festival te organiseren waarin zowel Vlaamse als Nederlandse jeugdtheaterproducties worden getoond, de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op cultureel gebied doeltreffend bevorderd wordt. Deze samenwerking zal worden versterkt door de uitreiking van de jeugdtheaterprijs tijdens het Tweetaktfestival.
De Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland dringt er dan ook bij de Vlaamse en de Nederlandse regering op aan het Vlaams-Nederlands jeugdtheaterfestival Tweetakt te ondersteunen.

Download hier het volledige advies.

Bronnen

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht