CVN - Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen - Nederland

Poppies

100 jaar Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Nederland

21/09/2013

Op zaterdag 21 september 2013 presenteerde CVN Voorbij de mythen. De Groote Oorlog toen en nu. Beleidsadvies over 100 jaar Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Nederland tijdes het wetenschappelijk congres op Huis Doorn (Utrecht, NL) ‘WOI: keerpunt in de geschiedenis van Europa’.

Vanuit verschillende perspectieven is de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Nederland verschillend beleefd. Daarover bestaan veel misverstanden. Mythes. CVN wil met dit advies bijdragen aan het weerleggen van de Mythes, en doet daartoe de volgende aanbevelingen:

Inrichting van centrale coördinatie

Momenteel is er alleen in Vlaanderen sprake van centrale coördinatie van de herdenking. CVN beveelt aan om, binnen de bestaande (publieke of private) infrastructuur , ook voor Nederland een centraal contactpunt aan te wijzen of in te richten om de gezamenlijke herdenking te coördineren en de totstandkoming van samenwerking te bevorderen.

De herdenking in de vorm van een drieluik
CVN beveelt aan dat de overheden aansluiten op de activiteiten die de verschillende sectoren ontwikkelen en plannen. CVN maakt deze activiteiten inzichtelijk in een drieluik bestaande uit:

  1. culturele activiteiten;
  2. educatieve activiteiten en
  3. een plechtige herdenking en internationaal wetenschappelijk congres.
    De overheden kunnen de realisatie van dit drieluik faciliteren en belichten.

Digitaal platform
CVN beveelt aan dat de overheden een digitaal platform tot stand laten komen, met een online agenda van de activiteiten in het kader van het drieluik. Daarnaast moet het digitaal platform  duurzame informatie geven over de Eerste Wereldoorlog op een wijze die aansluit op de interesses en communicatiemethoden van met name jonge generaties.

Presentatie WO1-advies op Huis Doorn

Presentatie WO1-advies op Huis Doorn door CVN-lid Yoeri Albrecht

 

 

 

 

 

 

 

huisdoornCongresWO1-5

 

Geschreven door

Chris Deforche

Neem contact op met Chris Deforche voor meer informatie over dit bericht